Kuinka meillä opittiin pyöräilemään

Vietämme paljon aikaa ulkona lenkkeilemässä ja pyöräilemässä. Lapset ovat aikaisemmin matkustaneet joko pyöräkärryssä tai sitten pyöräilleet potkupyörällä ja vanhempi lapsi myös apupyörällisen pyörän kanssa ja arvelin että ”oikea” pyöräily tulisi olemaan todellinen haaste ja että se tulisi varmasti viemään paljon aikaa harjoitteluun, mutta voi kuinka olinkaan väärässä. 

Eräänä aurinkoisena päivänä päätimme kokeilla ihan oikeaa pyöräilyä molempien lasteni kanssa, niin juuri 5 vuotta täyttäneen poikani kuin 6 vuotiaan tyttäreni kanssa. Molemmat lapset olivat erittäin innokkaita ja valmiita kokeilemaan ihan oikeata pyöräilyä, ja poikani oli juuri saanut syntymäpäivälahjaksi uuden hienon polkupyöränkin, joka loi vielä suurempaa intoa testaukseen.

Lapset hyppäsivät pyörien selkään ja minä ja mieheni tuimme ja ohjasimme heitä. Olin valmistautunut, että oppimisprosessi veisi paljon aikaa ja että heidän täytyisi harjoitella tasapainoilua vielä pitkään, mutta suureksi yllätykseksemme lapsemme pysyivät tasapainossa jo heti muutaman polkaisun jälkeen.


Emme voineet
uskoa silmiämme, molemmat lapsemme pyöräilivät yhtäkkiä niin taitavasti ja sujuvasti, aivan kuin olisivat tehneet sitä koko ikänsä. He nauttivat siitä suuresti, ja me seurasimme vierestä innostuneena ja ylpeänä. Hetken kuluttua tukemisemme oli tarpeetonta, ja he pyöräilivät täysin itsenäisesti.


Luota lasten kykyyn oppia

Tämä kokemus opetti minulle arvokkaan läksyn. Se osoitti, että lapset voivat oppia hyvinkin nopeasti ja yllättäen. Heidän kykynsä ja valmiutensa ovat paljon suurempia kuin luulemmekaan. Vaikka me vanhemmat usein epäilemme ja varomme, niin lapset pystyvät usein ylittämään omat odotuksemme ja saavuttamaan tavoitteitaan yllättävänkin nopeasti. Turhaan siis odotettiin näinkin pitkään oikean pyöräilyn opettelua, tai sitten aika vain sattui olemaan juuri nyt oikea ja siksi oppiminen meni niin sujuvasti.

Pyöräily on kuitenkin vain yksi hyvä esimerkki siitä kuinka nopeasti lapset oppivat uusia asioita, toinen asia jota muistan aikoinaan etukäteen kovasti stressanneeni oli tutista vieroittaminen, tutti kun tuntui olevan niin tärkeä vanhimmalle lapselleni, mutta jälleen kerran kuinka turhaan sitä itse aluksi jännitinkään, sillä tutti unohtui jo ensimmäisen tutittoman yön jälkeen.

Nämä kokemukset kannustavat ja rohkaisevat minua luottamaan ja tukemaan lapsiani jatkuvasti uusissa haasteissa ja antamaan heille mahdollisuuden osoittaa omia taitojaan ja kykyjään.


Pyöräily on nyt muodostunut tärkeäksi osaksi perheemme yhteistä aikaa. Vietämme usein aikaa pyöräillen yhdessä ja tutkien ympäristöämme. He saavat uusia kokemuksia, oppivat liikennesääntöjä ja vahvistavat kuntoaan samalla kun nauttivat vapaudesta ja itsenäisyydestä.

Omien lasteni nopea oppiminen pyöräilyssä on ollut iloinen yllätys ja samalla muistutus siitä, että lapset ovat kykeneviä saavuttamaan paljon enemmän kuin me vanhemmat arvaammekaan. He ovat täynnä potentiaalia ja valmiita uusiin haasteisiin. On vain tärkeää antaa heille mahdollisuus osoittaa näitä taitojaan ja kannustaa heitä rohkeasti kokeilemaan uusia asioita.

Lasten oppiessa pyöräilemään avautuu täysin uusi maailma sekä lapsille että vanhemmille. Se on askel kohti itsenäisyyttä ja kasvua.

Meidän perheen vinkit pyöräilyn oppimiseen:

  • Aloita totuttelu pyörään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa
    • Luota lapsen kykyyn oppia.
  • Aloita mieluummin potkupyörällä, lapsi oppii paremmin tasapainoilemaan sillä kuin kolmipyörän tai apupyörien kanssa. Tasapainoa voi harjoitella myös kolmipyöräisen potkulaudan kanssa. Meillä oli molemmilla lapsilla potkupyörien lisäksi myös potkulaudat, tämän takia lapsilla oli jo entuudestaan hyvä tasapainokyky ja itse pyöräilyn oppiminen kävi niin nopeasti kuin kävikin.
  • Voi myös aloittaa oikealla pyörällä, niin että ensin ottaa siitä polkimet pois ja käyttää sitä siis samalla tavalla kuin potkupyörää.
  • Valitse oikeaksi pyöräksi mahdollisimman kevyt ja pieni pyörä, jotta lapsen on helppo hallita pyörää ja jalat yltävät maahan.
  • Harjoitelkaa polkimien polkemista ja jarrutusta.
    • Nämä tuottivat meillä jonkin verran vaikeuksia.
    • Olisi hyvä, jos pyörässä olisi vain käsijarru, ei jalkajarrua ollenkaan, jottei tule sekaannuksia kesken ajon ja lapsi kaadu pyörällä.
      • Meillä vanhemmalla lapsella on jalkajarrullinen pyörä ja nuoremmalla käsijarrullinen, molemmilla vaihtoehdoilla siis tulee kyllä toimeen, mutta käsijarrullinen saattaa olla hieman helpompi vaihtoehto harjoitteluvaiheeseen.
    • Polkimien käytön harjoitteluun voi tarvittaessa käyttää apupyörällistä pyörää tai sitten vaikkapa polkuautoa.
  • Aloita harjoittelu oikean pyörän kanssa tasaisessa maastossa lähellä kotia.
  • Muista! Älä pakota lasta, vaan pidä harjoittelu positiivisena, kannusta lasta ja koita olla itse hermostumatta.

Tsemppiä harjoitteluun!

Terveisin, 

Susan 

Kommentit

Suositut tekstit