Porrastreenaus – Tehokas ja hauska tapa kehittää kuntoa

Tervehdys urheilun ystävät! Tällä hetkellä istun kotona kipeänä jo toista viikkoa, ja urheilukelloni näyttää armottomasti tilaksi "kunto huononee". Onhan se aika masentavaa olla sängyn pohjalla, kun ei pääse liikkumaan. Mutta mikäpä avuksi, kun kroppa ei ole vielä täysin palautunut. Niinpä päätin sitten tarttua läppäriin ja kirjoittaa hieman urheilusta – sillä tavoin saan edes henkisesti olla mukana liikunnan maailmassa, vaikka fyysinen kuntoni antaa vielä odottaa itseään.



Viime kuukausien aikana olen koukuttunut porrastreenaukseen, ja se on tullut osaksi viikottaista rutiiniani, ainakin ennen kuin sairastuin. Porrastreenaus on laji, joka tarjoaa monia etuja, ja sen parissa viihtyy niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin kuntoilijat.

Kokonaisvaltainen treenimuoto

Ensinnäkin, porrastreenaus on äärimmäisen monipuolista. Se kehittää sekä aerobista että anaerobista kuntoa samanaikaisesti. Kiivetessäsi portaita ylös saat sykkeesi nousemaan ja hengityksen kiihtymään, mikä parantaa hapenottokykyäsi ja vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöäsi. Samalla lihakset saavat kyytiä, erityisesti jalkalihakset, pakarat ja ylävartalo. Porrastreenaus tarjoaa siis täydellisen kokonaisvaltaisen treenin.

Toinen suuri etu porrastreenauksessa on sen sosiaalisuus. Tämä on laji, jota voit harrastaa yksin, ystävien kanssa tai vaikkapa koko perheen voimin. Itse olen saanut suurimman ilon siitä, kun olen kiivennyt portaita ylös koko perheen kanssa. Jokainen voi valita oman vauhtinsa ja haasteensa, ja silti yhdessä kiipeileminen tuo mukavaa yhteisöllisyyttä. Välillä kilpailemme siitä, kuka ehtii nopeimmin ylös, ja välillä vain nautimme yhdessäolosta ja heitämme yläfemmoja toisillemme.

Lasteni ja äitini kanssa porrastreeneissä :)

Porrastreenaus on erittäin tehokas treenimuoto. Siinä missä perinteinen juokseminen tai pyöräily keskittyy lähinnä jalkoihin, porrastreenaus vaatii voimaa ja koordinaatiota koko keholta. Tämä auttaa vahvistamaan lihaksia tasapuolisesti ja parantaa kehon kokonaisvaltaista toimintakykyä.

Olen harrastanut kuntoportaita myös aikaisemmin, ne olivat säännöllinen osa treeniohjelmaani fitness aikoinani. Kuntoportaat ovat erinomainen tapa kehittää jalkojen voimaa ja räjähtävyyttä, ja melkein joka kuntosaliltakin löytyy suosittu porraslaite. 

Tässä hassu video fitness aikojeni porrastreeniin :)

Vaikka olen nyt kipeänä ja odotan malttamattomana paluuta treenien pariin, tiedän, että lepo on yhtä tärkeää kuin aktiivinen liikkuminen. Kehoni kaipaa aikaa toipua, jotta voin palata vahvempana ja innokkaampana kuin koskaan. Porrastreenaus on yksi niistä lajeista, jotka motivoivat minua pysymään liikkeessä ja huolehtimaan kunnostani, ja odotan jo innolla seuraavaa kiipeilysessiota yhdessä perheeni kanssa.


Kuva Jättärin huipulta fitness aikoina.


Kipeänä ollessani kirjoittaminen tästä harrastuksesta on ollut hyvä tapa pitää mielessäni ne moninaiset hyödyt, joita porrastreenaus tarjoaa. Toivon, että tämä teksti voi innostaa muitakin kokeilemaan tätä mahtavaa liikuntamuotoa ja jakamaan sen ilon yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Muistakaa pitää huolta itsestänne ja kuunnella kehoanne – se on avain terveyteen ja hyvinvointiin.


Hassu sattuma, facebook muistutti, että juuri tasan 9 vuotta sittenkin olin porrastreenaamassa :)


Nyt aion ottaa kupin lämmintä teetä ja levätä, mutta mielessäni olen jo seuraavalla porrastreenaus reissulla yläfemmoja heittämässä. Toivottavasti sinäkin pääset pian nauttimaan tästä mahtavasta lajista!

Treeniunelmointi terveisin,

Susan 

Kommentit

Suositut tekstit