Laihdutus yli 40-vuotiaana naisena: Matka kohti tasapainoa ja hyvinvointia

Tämä blogikirjoitus on omistettu kaikille yli 40-vuotiaille naisille ja miksei nuoremmillekin, jotka tuntevat paineita laihduttamisesta ja kehonmuokkauksesta. Haluan jakaa omia kokemuksiani ja ajatuksiani tästä aiheesta sekä rohkaista muitakin löytämään tasapainon elämään. Tämä on matka kohti tasapainoa ja hyvinvointia, tervetuloa kyytiin!


Kun ikää karttuu, laihduttaminen ei enää olekaan yhtä helppoa kuin nuorempana. Aineenvaihdunta hidastuu, arki on kiireistä, ja vastuu perheestä ja muista velvollisuuksista kasvaa. Vaikka kävisit säännöllisesti salilla, lenkkeilisit ja pitäisit huolta ruokavaliostasi, tulokset eivät ehkä kuitenkaan näy yhtä nopeasti kuin silloin ennen, ja näin on ainakin käynyt juuri minulle. 

On tärkeää kuitenkin muistaa, että painonpudotus on aina yksilöllistä eikä se etene samalla tavalla kaikillaTärkeintä on jatkaa oikealla tiellä eikä pettyä, jos ei heti näkisikään tuloksia, sillä kyseessä ei ole mikään pikasprintti vaan ennemminkin maraton. Vaikka minäkin tiedän mitä pitää tehdä, mitä syödä ja lisäksi minulla on kokemusta myös fitness urheilun parista, niin silti tulokset tulevat hitaammin näin varttuneemmalla iällä. Mutta tällä kertaa tavoitteeni ei ole kuitenkaan kilpailla fitness-kisoissa, vaan luoda uusi elämäntapa, jossa tavoittelen tasapainoa ja hyvinvointia ihan siihen perusarkeen. Tämä on erilainen matka, jossa on tärkeää oppia malttia ja armollisuutta itseään kohtaan.

Kuva fitness ajoiltani vuodelta 2015, olen tuo blondi keskellä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Aina kun ryhtyy johonkin projektiin, niin kannattaa tehdä ensin huolelliset suunnitelmat. Teen siis itselleni ruokavaliosuunnitelman, ostoslistan tarvittavista ruokatarvikkeista, suunnittelen treenit ja teen itselleni seurantataulukon, johon merkitsen treenit ja väliaikatulokset mitoista ja painosta, lisäksi minulla on käytössä urheilukello, joka mittaa kuntoni edistymistä. Netistä löytyy paljon ilmaisia apuvälineitä, mutta myös paljon maksullisia palveluita, kuten Fitfarm tai Muutos valmennus, joissa saa valmentajan ja yhteisön tuen mukaan avuksi projektiin. Mutta ainakin tällä hetkellä olen itse päättänyt pärjätä ihan omillani, vaikkakin matka saattaisikin olla hieman tehokkaampi, jos joku olisi ruoskimassa selkääni, mutta koska kyseessä on ainakin itselläni toivottavasti projekti, jonka tavat omaksun loppuelämäkseni, niin olen päättänyt tehdä tämän ihan itsenäisesti, jotta ne tavat varmasti juurtuvat selkärankaan kiinni.


Edistyskuvat

Vaaka ei aina kerro koko totuutta, sillä niin kuin tiedämme lihas painaa enemmän kuin läski. Joten oikeastaan paras keino edistyksen seurantaan onkin ottaa kuvat lähtötilanteesta ja sitten aina sopivin väliajoin ottaa edistyskuvat. Toinen keino on ottaa mitat kehosta. Saa sitä vaakaakin käyttää, mutta kuvat ja mitat kertovat enemmän kuin vaa’an lukema ja pelkästään siihen ei siis kannata tyytyä. Aloituskuvien ottaminen ja edistymisen seuraaminen niiden kautta voi olla myös erittäin voimakas motivaation lähde matkalla kohti parempaa hyvinvointia.


Tasapainon löytäminen

Haluan lopuksi vielä sanoa, että laihdutusmatka yli 40-vuotiaana naisena voi olla haastavaa, mutta se on todellakin mahdollista. Pienetkin edistysaskeleet ovat merkityksellisiä ja selkään taputuksen arvoisia! Enkä suosittelekaan ryhtymään  mihinkään nälkäkuuriin tai pikadieettiin, vaan sellaiseen, jota pystyisit noudattamaan periaatteessa lopun elämää, sallien itsellesi välillä pieniä herkutteluhetkiäkin. Näin ne tuloksetkin ovat pitkäkestoisempia eivätkä vain väliaikaisia.

Vinkkini aineenvaihdunnan herättelemiseen:

  • Liikunta: Säännöllinen liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista lisätä aineenvaihduntaa. Sekä aerobinen harjoittelu että voimaharjoittelu voivat auttaa lisäämään aineenvaihdunnan nopeutta. 
  • Voimaharjoittelu: Lihasmassan lisääminen voi auttaa nostamaan lepoaineenvaihduntaa, koska lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos. 
  • Syö säännöllisesti: Säännöllinen ja tasapainoinen ateriarytmi voi auttaa ylläpitämään aineenvaihduntaa. Vältä pitkiä paastoja tai suuria ateriavälejä, sillä ne voivat hidastaa aineenvaihduntaa. Pyri syömään pieniä, terveellisiä aterioita tasaisin väliajoin pitkin päivää.
  • Lisää proteiinia: Proteiini on tärkeä ravintoaine lihasten rakentamisessa ja ylläpidossa. Proteiini myös kuluttaa enemmän energiaa sulatessaan kuin rasva tai hiilihydraatit. Sisällytä ruokavalioosi runsaasti hyvälaatuista proteiinia, kuten kananrintaa, kalaa, palkokasveja, munia ja maitotuotteita.
  • Juo tarpeeksi vettä: Riittävä veden juominen voi auttaa ylläpitämään optimaalista aineenvaihduntaa. Vesi auttaa ruoansulatusta, ravinteiden imeytymistä ja kehon toimintoja. Pyri juomaan vähintään 8 lasillista vettä päivässä.
  • Vältä liiallista kalorien rajoittamista: Vaikka kaloreiden vähentäminen voikin johtaa painonputoamiseen, äärimmäinen kalorien rajoittaminen voi kuitenkin loppupeleissä hidastaa aineenvaihduntaa, koska keho pyrkii säästämään energiaa, näin on valitettavasti käynyt allekirjoittaneellekin.
    Pyri siis syömään tarpeeksi terveellisiä, ravinnerikkaita ruokia, jotka täyttävät energiantarpeesi.

Muista, että jokaisen aineenvaihdunta on erilainen, ja nämä vinkit voivat toimia hyvinä lähtökohtina, mutta eivät välttämättä toimi sellaisenaan kaikille.

Toivon, että tämä blogikirjoitus
inspiroi sinua ja muita yli 40-vuotiaita naisia pitämään huolta itsestänne ja omaksumaan terveellisen elämäntavan.
Tulen myöhemmin kirjoittamaan lisää omasta matkastani kohti terveellisempää ja tasapainoisempaa tulevaisuutta. Joten stay tuned!


Let's get fit together!

Tsemppiterveisin,

Susan 💪



Kommentit

Suositut tekstit